Zdrowotne aspekty oleju kokosowego

Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych rodzajów oleju. Wśród najpopularniejszych jest rzepakowy oraz słonecznikowy. Są one stosowane wyłącznie do smażenia, mają odpowiednią temperaturę dymienia, jednak nie mają dobrego wpływu na zdrowie człowieka. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety oleju, który nie tylko zawiera wiele ważnych substancji, ale jest również wielozadaniowy. To olej kokosowy.

Mamy do wyboru dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy jest bezzapachowy oraz oczyszczony. Jego cena jest niższa, ale posiada też zubożałe działanie. Najlepszy będzie organiczny olej kokosowy (oleje-kokosowe.pl).

Taki olej kokosowy nadaje się do ciast, deserów, smażenia. Ma działanie antygrzybiczne, znacznie wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm. Ma szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Można go używać do maseczek na twarz, podczas przygotowywania naturalnych odżywek do włosów, ale świetnie sprawdza się również jako preparat do demakijażu. Jest tłusty, wiec radzi sobie z makijażem tak samo dobrze jak płyn micelarny. Przy tym nie podrażnia skóry, a wręcz odżywia ją, nadaje jej blasku.

Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia przy smażeniu, więc nie ma obaw, że podczas gotowania będą wytwarzały się toksyczne substancje. Jest dostępny w wielu supermarketach, aczkolwiek zazwyczaj w wersji rafinowanej. Najlepszej jakości produkt można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jego cena jest stosunkowo wysoka w porównaniu do innych olejów, aczkolwiek warto zapłacić więcej za ogrom właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>